Vuodenvaihteen mietteitä startup-yrityksessä ja kolme vinkkiä esimiehille

joulu 31, 2019 | Kidea työpaikkana

Lumi ei satanut hiljalleen, vaan peitteli suurilla hiutaleilla hirsimökin, jossa Vislan väki istui syömässä jouluruokaa ja kertaamassa yrityksen kulunutta vuotta. Luonnon kauneus yhdistyi mahtaviin muistoihin, eikä tulevaa kohtaan kuulunut juuri muita pelkoja kuin se, pääseekö uutislumeen peittyvää metsätietä vielä illalla mökiltä pois.

Startup-yrityksessä muutokset ovat yhtä nopeita kuin Suomen talvisessa säässä. Kymmenestä läsnäolijasta oli edellisessä joulupalaverissa ollut kolme. Kertasimme kaikki tarinamme: kuinka tulin rekrytoiduksi Vislaan ja mitä sitten. Tarinat näyttivät kiinnostavia puolia toisistamme ja yrityksen toimintakulttuurista.

Jaan tähän kolme asiaa, jotka jatkuvasti nousivat puheenvuoroissa esiin ja muodostivat samalla kuin suuntaviivat tulevaan. Kaikki ne liittyvät tiimin johtamiseen. Tämä kirjoitus on siis erityisesti sinulle, esimies. 

Avoimuus = motivaation lähde

Melkein jokainen meistä oli alun alkaen tullut tiimiin tekemään yhtä tiettyä työtehtävää. Kuka myyntisoittoja, kuka opiskeluprojektia. Allekirjoittaneen piti käväistä pitämässä tiimille kirjoittamisvalmennus. Toisin kävi, jokaiselle.

Salassapitosopimuksen allekirjoittamisen jälkeen ensimmäisessä viikkopalaverissa tulokkaan silmien eteen rävähti kaikki: yrityksen talousluvut, asiakkaat, projektit, toisten työt ja tunnit, viikolla tehdyt virheet. Jokainen meistä pääsi jo ensimmäisellä viikolla kirjoittamaan omat virheensä yhteiseen tiedostoon ja käsittelemään ne perjantain palaverissa koko tiimin kanssa. Ensimmäisenä omat virheensä esitteli esimies.

Kokemus työyhteisön erityisyydestä, sen avoimesta, hyväksyvästä ja kannustavasta ilmapiirista, syntyi nopeasti. Muutaman viikon kuluttua oli jokainen meistä kokenut henkilökohtaista vastuuta yrityksen menestyksestä ja tunsi olevansa tiimin tärkeä palanen.

Luottamus = luovuuden mahdollistaja 

Valkean hiljaisuuden keskellä kuuntelimme lumoutuneina, kun yksi toisensa jälkeen kertoi saaneensa saman kysymyksen: mitä haluaisit oppia tekemään? 

Myyntisoittoihin rekrytoitu Tuure oli vihjaissut, että kokeilisi mielellään videoiden kuvaamista ja editointia. Jossakin toisessa yrityksessä joku toinen toimitusjohtaja olisi naurahtanut ja todennut, että siihen meillä on jo tekijät. Tai, että hyvä on, mene katsomaan, kun Arttu kuvaa ja editoi, apupojaksi, niin opit. 

Vislaa ei johdeta niin. 

Tuurelle sanottiin, että selvä, tee meidän seuraava video. Suunnittele, kuvaa ja editoi. Evääksi annettiin sama kuin jokaiseen tehtävään Vislassa: Katso ohjekansiosta ohjeet. Jos et ymmärrä ohjeita, kysy sitten, ja päivitä ohjeet sellaisiksi, että seuraava ymmärtää. Ja jaa heti ensimmäinen versio työstäsi koko tiimille kommentoitavaksi.

Tuuren tapauksessa lopputulos oli niin priimaa, että palaute jäi äimistelyn tasolle. Rajoittamatta ja luottaen annettu kokonaisvastuu urakasta olikin opiskelijapojalle näytön paikka. Kuten se olisi monelle muullekin nuorelle ja vanhalle työntekijälle niin Vislassa kuin kaikissa muissakin työpaikoissa.

Esimies, ajattele hetki itseäsi. Sitoudutko paremmin, jos saat hantlankarin homman, vai jos saat vastuun urakasta? Innostutko enemmän, jos saat pilkuntarkkaa ohjausta, vai jos saat vapaat kädet? Niinpä.

Kasvu = muutakin kuin rahaa

Kuulimme kasvutarinoita. Vislaan ensimmäisten joukossa rekrytoitu Arttu tunnusti joulupöydässä, että kaikkein eniten oli kuluneen vuoden aikana kasvanut ihmisenä. Kasvattajiksi Arttu nimesi erityisesti Vislan yrityskulttuurin ja johtamisen. Kaikissa puheissa esiin nousi kolme arvoa: avoimuus, luottamus, kasvu. 

Yrityksen kasvustakin puhuttiin. Kuinka paljon kasvatamme asiakaskuntaa, henkilökuntaa, liikevaihtoa. Tärkeimpänä nousi esiin toive, että jatkamme yhdessä kasvamista huipputiimiksi, jossa jokainen voi hyvin ja saa kasvaa ihmisenä, ja Visla kasvaa tiimiläistensä mukana. Ja kyllä, liikevaihdostakin puhuttiin, mutta puheenaihe jäi aina tärkeämpien jalkoihin. Taloudellinen menestys seuraa automaattisesti työntekijöiden innosta, motivaatiosta ja sitoutumisesta. 

Kun pistimme mökin lukkoon ja pakkauduimme autoihin, jotka lähtivät puskemaan renkaanjälkiä umpihankeen, oli Vislan kasvusuunta vuodelle 2020 meille kaikille selvä. Tavoitteen voi sanoa kahdella sanalla, ja niin sen myös yhdessä muotoilimme: Unelmien työpaikka. Sitä tavoitetta kohti kasvamme yhdessä myös ensi vuonna. 

Yksi markkinointiassari vai kokonainen tiimi?

Kun yrityksesi käytössä on koko myynnin ja markkinoinnin ammattilaisten joukko, löytyy osaaja kaikkeen tarvitsemaasi.

Mutta mitä kaikkea kattaa kokonaisen tiimin panos? Lataa alta esimerkkilaskelma.