Tekoäly sitä ja tekoäly tätä, osa totta ja osa ei ainakaan kokonaan. Aika usein huomaan mediassa, jutellessa tai linkkarissa, että tekoälyyn liittyy myyttejä eli asioita, jotka nyt ei vaan oo ihan niin kuin kuvitellaan.
Tässä yritys korjata joitakin myyttejä, jotka liittyvät tekoälyyn.
🧠 Tekoäly on jotain uutta ja ihmeellistä. Kun 23 vuotta sitten kävelin Helsingin yliopiston tietojenkäsittelytieteen laitoksen käytävillä ekoja kertoja, panin merkille, että yhden osaston ovissa lukee Tekoäly. Ja se oli ollut siellä jo aikas kauan siinä vaiheessa. Ihmeekseni siellä ei uiskennellut aivoja vihreässä nesteessä, vaan ihan vaan samanlaisia luokkia täynnä Linux-työasemia kuin muuallakin talossa.
🎓 Tekoälyä on kyllä kehitelty akateemisesti, mutta nyt vasta ChatGPT:n myötä tuli käytäntöön. Se, että näet tän postauksen, on tekoälyalgoritmin aikaansaannosta. Markkinointialgoritmit, somealgoritmit, pörssikauppaa käyvät algoritmit jne. käyttävät kaikki hyvin pitkälle vietyjä tekoälyalgoritmeja. Siis olet nähnyt tekoälyn toimintaa joka päivä melkoisen pitkän ajan.
👑 ChatGPT on tekoälyn kuningas kyvykkyytensä puolesta. ChatGPT on hämmentävän hyvä yleinen tekoäly. Mutta tekoäly on lähtökohtaisesti tehokkainta rajatuilla käyttöalueilla. Siksi toimiala- ja käyttökohtaiset tekoälyt ovat huomattavasti tuloksellisempia vielä toistaiseksi kuin ChatGPT. Mutta niistä ei edellisen kohdan mukaisesti paljon tiedä eivätkä ne näy käyttäjälle samoin kuin ChatGPT
💰 Tekoäly on hypeä, ei siitä tavallisessa pienyrityksessä saa mitään todellista hyötyä. Tämä on tosi mielenkiintoinen, koska tähän olen törmännyt tosi hyvin tekniikasta perillä olevienkin ihmisten toimesta. He eivät ole nähneet toteutuksia tai tuloksia, jossa pk-yritys oikeasti saisi euroissa mitattavaa hyötyä tekoälyn käytöstä. Totta onkin, että tekoäly tekniikkana ei vielä tee mitään, ellei sitä sovelleta yrityksen tarpeisiin. Ja sitä kautta toteutukset on tosi erilaisia, esimerkkejä kyllä löytyy! Mutta jos tätä epäilet, niin laita mulle viestiä tai soita, niin jutellaan ja kerron/näytän miten saman tyyppisessä yrityksessä on käytetty tekoälyä työn tehostamiseen.